Sałatka grecka
Wbrew temu, co można sądzić zamawiając w polskiej restauracji sałatkę grecką – na liście składników nie znajdziemy sałaty. Jest to lekkie, ale pasterskie danie, co oznacza, ze składników nie musimy kroić drobno. No jakiemu chłopu by się na tym pastwisku chciało bawić w takie rzeczy?
Składniki:
- 1 dorodny pomidor
- 1 zielony ogórek
- ½ czerwonej papryki
- ½ czerwonej cebuli
- garść oliwek
- ½ kostki dobrej, kruchej fety
Sos:
Sos:
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy
- szczypta oregano
- sól, pieprz
Tak jak pisałam wcześniej, kawałki warzyw powinny być duże. Dlatego ja kroję pomidora w ósemki, ogórka i cebulę w półplasterki, paprykę w grubsze paski. Oliwki zostawiam w całości, a fetę kroję w trójkąty, albo kruszę na takie kawałki, jakie my wyjdą ;) Przygotowując sos warto suszone oregano rozetrzeć w rękach, wtedy uzyskamy dużo więcej aromatu. Całość mieszamy i sałatka gotowa.