Jak się zdrowo odchudzać? Część 3


Jak każde działania ingerujące w nasze zdrowie, należy jego intensywność i metodę dostosować do wieku, a raczej do określonych zapotrzebowań na danym etapie życia. W ostatnim rozdziale informacje dotyczące przedziału wiekowego 55+.

W tym wieku bardzo często odwapniają się kości, co może prowadzić do osteoporozy lub większego ryzyka złamań. Poza wapniem organizm trudniej wchłania też witaminy i mikroelementy, dlatego powinnyśmy zrezygnować z tzw. pustych kalorii, czyli produktów takie jak paluszki, batoniki. Dla schudnięcia należy ograniczyć liczbę przyjmowanych kalorii do 1200 dziennie. Kilka razy dziennie jedzmy nabiał. Nie musi to być jedyny składnik posiłku, ale jako niewielki dodatek też spełni swoją funkcję. Do tego Dużo ryb, najlepiej morskich i warzywa.

W przypadku zaparć należy dodatkowo wprowadzić błonnik do diety, czy to w formie tabletek czy jako np. otręby. Ruch nadal pozostaje ważny. Sprawdzą się częste spacery, a w miarę możliwości także pływanie i rower.

Popularne posty