Makaron z cukinią i pomidorkami
Jedno z moich ulubionych letnich dań.
Składniki (na 2 porcje)
- 180g dowolnego makaronu
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 15 pomidorków koktajlowych
- garść świeżej bazylii (tak naprawdę im więcej tym lepiej)
- cukier, sól, pieprz
- starty parmezan do posypania na talerzu
Zaczynamy od nastawienia makaronu. Kiedy będziemy go odcedzać, zostawiamy ok. ¼ kubka wody. Jeżeli cukinia jest młoda – zostawiamy ją ze skórką. Całość kroimy w plastry lub obieraczką robimy tasiemki. To samo robimy z marchewką. Cebulę i czosnek kroimy w w drobną kostkę, a pomidorki na pół. Przechodzimy do smażenia: na oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Wtedy dodajemy czosnek i marchewkę. Kiedy marchew zacznie puszczać kolor i odrobinę zmięknie, dodajemy cukinię.
Tak samo – smażymy aż będzie miękka. Dodajemy pomidorki i po ok. 2 minutach wlewamy wodę, która została nam z gotowania makaronu. Dodajemy przyprawy do smaku. Kiedy woda odparuje i zrobi nam się sos- dodajemy porozrywane liście bazylii, mieszamy i dodajemy makaron. Całość mieszamy i wykładamy. Całość posypujemy parmezanem.
Zaczynamy od nastawienia makaronu. Kiedy będziemy go odcedzać, zostawiamy ok. ¼ kubka wody. Jeżeli cukinia jest młoda – zostawiamy ją ze skórką. Całość kroimy w plastry lub obieraczką robimy tasiemki. To samo robimy z marchewką. Cebulę i czosnek kroimy w w drobną kostkę, a pomidorki na pół. Przechodzimy do smażenia: na oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Wtedy dodajemy czosnek i marchewkę. Kiedy marchew zacznie puszczać kolor i odrobinę zmięknie, dodajemy cukinię.