Risotto z grzybami


Szybka wersja, ale równie smaczna.
Składniki (na 2 porcje):
- ½ szklanki ryżu
- garść grzybów suszonych 
- 2 łyżki masła
- ½ cebuli
- łyżka śmietany
- sól, pieprz
Grzyby zalewamy szklanką ciepłej wody  i odstawiamy, aż zmiękną (ok. 15minut). Wodę zostawiamy, bo użyjemy jej zamiast bulionu . Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Kiedy zrobi się szklista, dodajemy pokrojone grzyby, a kiedy zaczną pachnieć wsypujemy ryż i odrobinę go podprażamy (cały czas mieszamy, żeby się nie przypalił. Jak zrobi się trochę bardziej przezroczysty dolewamy połowę wody z grzybów i mieszamy. Kiedy ryż wpije prawie całą wodę, dolewamy resztę. Po wpiciu tej porcji powinien już być miękki. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany (Włosi by mnie za to rozstrzelali, bo w oryginalnym przepisie dodaje się masła,  ale dla mnie jest to zdecydowanie za dużo. Śmietana łagodzi smak i dodaje kremowości). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Popularne posty