Bazyliowe pesto – przepis podstawowy
Co zrobić, kiedy masz namiar bazylii? Chyba nie ma nic lepszego niż domowe pesto.
Składniki:
- 25g liści bazylii (1 mała doniczka)
- 10g startego parmezanu
- 2 łyżki orzeszków pinii (ja często zamieniam na słonecznik)
- 1 mały ząbek czosnku
- 50ml oliwy (tak naprawdę im więcej tym lepiej. Oliwa konserwuje, dlatego jeśli nie zamierzasz szybko zjeść swojego pesto to dodaj jej więcej)
- sól, pieprz
Orzeszki wrzucamy na suchą patelnię i podprażamy. Nie ma się co obawiać przypalenia ;) Jak będą ładnie złotobrązowe to znaczy, że są gotowe. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę. Jeśli w przeciwieństwie do mnie nie jesteś leniem to zamiast blendera użyj moździerza – bazylia odda więcej aromatów.