Czy warto eliminować cukier z diety?


Mówi się, że cukier to biała śmierć i niemalże każdy dietetyk radzi ograniczenie jego przyswajania. Ale czy na pewno ma to sens? Przecież poza tym wszystkim cukier dostarcza energii, jest paliwem dla mózgu i poprawia samopoczucie. Czy faktycznie trzeba go ograniczać?

Odpowiedzią jak zwykle w moim przypadku jest: wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na węglowodany to 100g dziennie. I w granicach tej normy powinniśmy się trzymać. Przez parę dni podliczałam ile cukru dziennie zjadam i tylko raz przekroczyłam normę.

A co z zamiennikami cukru? Czy lepiej używać trzcinowego niż z buraka cukrowego? Kiedyś takie przekonanie było bardzo powszechne. Dzisiaj dyktowane jest chyba tylko ceną. Prawda jest taka, że jeżeli już chcemy wartościować cukry i dzielić je na zdrowsze i mniej zdrowe to trzeba zwrócić uwagę na rafinowanie. Te nierafinowane są przyjaźniejsze dla naszego organizmu. Roślina, z której pochodzą nie ma znaczenia.

Źródła:
http://pl.locr.com/profile/elddd

Popularne posty